+386 (0)2 607 51 00
+386 (0)31 691 554

Grand hotel Bellevue

Fitnes

Tudi naša nova pridobitev v letu 2023.

Ponšamo se s sofobnim ftnes centrom z 18 napravami (  3  sobna kolesa, 2 stezi za tekanje,…), ki na enkrat lahko sprejme do 30 oseb.

Fitnes je splošen izraz, ki se nanaša na telesno aktivnost, namenjeno izboljšanju telesne kondicije, vzdržljivosti, moči, prožnosti in celotnega zdravja. Tu je nekaj razlogov, zakaj je fitnes dober in kakšen vpliv ima na telo in zdravje.

Pomembno je, da se fitnes vadba izvaja v skladu s posameznikovimi sposobnostmi, potrebami in cilji ter da se začne postopoma, s primerno ogrevanjem in postopnim povečevanjem intenzivnosti.

Izboljšanje kardiovaskularnega zdravj

Fitnes vadba, ki vključuje aerobne dejavnosti, kot so tek, kolesarjenje, plavanje, dvigovanje uteži in druge vadbe z visoko intenzivnostjo, lahko izboljša srčno-žilni sistem. Redna vadba povečuje srčni utrip, krepi srčno mišico, izboljšuje krvni obtok in zmanjšuje tveganje za srčne bolezni, visok krvni tlak, možgansko kap in druge bolezni srca in ožilja.

Krepitev mišic in kosti

Vadba moči, kot so dvigovanje uteži, uporaba fitnes naprav ali vadba z lastno težo, lahko pripomore k razvoju mišic in izboljšanju mišične moči ter vzdržljivosti. Redna vadba moči tudi spodbuja zdravje kosti, povečuje kostno gostoto in pomaga pri preprečevanju osteoporoze in drugih težav s kostmi.

Upravljanje telesne teže

Fitnes vadba je učinkovit način za ohranjanje zdrave telesne teže ali dosego želenih telesnih ciljev. Različne vrste vadbe, kot so kardio vadbe, visoko intenzivni intervalni trening (HIIT), vadba moči in funkcionalna vadba, pomagajo pri izgorevanju kalorij, povečanju presnovne aktivnosti in vzdrževanju zdrave telesne sestave.

Izboljšanje ravnotežja in koordinacije

Fitnes vadba lahko pomaga pri izboljšanju ravnotežja, koordinacije in telesne kontrole. Vključevanje vaje, ki zahtevajo stabilnost in koordinacijo, kot so pilates, jogo ali vaje za jedro, lahko okrepi mišice, ki podpirajo telo in izboljšajo telesno usklajenost.

Povečanje energije in izboljšanje razpoloženja

Redna telesna aktivnost spodbuja sproščanje endorfinov, hormonov sreče, ki pomagajo zmanjšati stres, izboljšati razpoloženje in povečati energijo. Fitnes vadba lahko zmanjša tesnobo, depresijo in simptome stresa ter poveča splošno duševno počutje.

Izboljšanje kognitivnih funkci

Fitnes vadba ima tudi pozitiven vpliv na možgane in kognitivne funkcije. Raziskave kažejo, da redna vadba lahko izboljša spomin, pozornost, koncentracijo ter zmanjša tveganje za razvoj nevrodegenerativnih bolezni, kot je demenca.